- 28
Pe data de 29 iunie 2025, Institutul de Chimie al USM a participat la cea de-a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice - un eveniment dedicat promovării valorilor naționale și recunoașterii excelenței în educație și cercetare, devenit tradiție în comunitatea USM. Manifestarea a reunit cercetători, cadre didactice, studenți și invitați speciali, într-o atmosferă festivă în care știința și cultura s-au întâlnit în mod simbolic.
Cercetătorii institutului de Chimie al USM au propus o abordare interdisciplinară, îmbinând știința cu simbolurile și valorile folclorice, printr-o serie de exponate științifico-artistice, ce au ilustrat frumusețea moleculelor chimice în armonie cu arta populară moldovenească.
Exponatele prezentate:
-
Imagine de copertă a revistei CrystEngComm – o reprezentare artistică a doi compuși coordinațivi noi ai ferului [Fe(H2L)(H2O)2]3+, publicați într-un articol științific științific selectat pentru coperta revistei (vol. 27, 2005). Coperta este ilustrată cu imaginea unei balerine, ce simbolizează versatilitatea ligandului 2,6-diacetilpiridin-bis(picolinoilhidrazonă) și poartă un brâu tradițional, exprimând legătura dintre știință și identitatea culturală.
-
„Hora atomilor” în [Co₄(H₈L)(H₂O)₈]⁸⁺ vs Hora fetelor – o paralelă vizuală între dansul popular moldovenesc și structura macrociclică tetranucleară a unui complex nou de cobalt, în care agentul de complexare (H8L) se obține la condensarea 2,6-diacetilpiridinei cu dihidrazida acidului oxalic .
-
Frumusețea orbitalilor moleculari vs frumusețea broderiei – o comparație estetică între armonia orbitalilor moleculari obținuți prin metode cuanto-chimice și perfecțiunea geometrică a broderiei tradiționale.
-
Preparatul ENOXIL – un preparat obținut din semințe de struguri, cu proprietăți antimicrobiene și antifungice, valorificând deșeurile vinicole într-un mod inovativ și sustenabil. Vița de vie și strugurii sunt considerate simboluri naționale ale Republicii Moldova. Ele au o semnificație culturală și economică profundă pentru țară, fiind asociate cu tradițiile viticole bogate și cu calitatea vinului moldovenesc.
-
„Trandafirul de la Moldova” – o prezentare poetică și științifică a compușilor terpenici din uleiul de trandafir, cu accent pe aroma complexă și valoarea terapeutică a acestora.
-
Hora compușilor terpenici în ulei de levănțică – o metaforă aromatică și științifică, în care compușii activi dansează într-o „horă” moleculară cu efecte calmante și regeneratoare.
-
Roata morii vs Roata chimică – reprezentări structurale ale compușilor coordinativi ai manganului și calciului cu structuri asemănătoare ale roții morii - un simbol din tradiția populară.
-
Costum național cu elemente chimice – un concept artistic ce reunește portul tradițional cu structuri moleculare ale compușilor de cobalt, mangan și zinc, cusute simbolic în straiele de sărbătoare.
Expoziția a fost completată și cu exponate tematice originale, dedicată structurilor moleculare și elementelor din costumul tradițional din diverse culturi:
-
Acidul tartric, component esențial în struguri și vin, a fost comparat cu dansul și portul moldovenesc, prin simetria și echilibrul regăsite atât în moleculă, cât și în mișcările ritmice ale horei și broderiile tradiționale.
-
Molecule organice și port național, ce a pus în valoare conexiunile creative dintre costumul național moldovenesc, bulgăresc, găgăuz, țigănesc și ucrainean cu diverși compuși organici, precum capsaicina, caratenoizii, cafeina și carvona.
Prin această participare, Institutul de Chimie al USM și-a propus să demonstreze că chimia nu este doar o știință exactă, ci și profund creativă și conectată cu valorile culturale ale neamului. Evenimentul a fost o expresie vie a ideii că știința chimică și motivul popular pot coexista armonios, întru cunoaștere, identitate și frumos.
Cercetătorii de la Institutul de Chimie al USM au demonstrat că știința poate dialoga cu tradiția și poate contribui activ la dezvoltarea unei societăți durabile și conștiente de valorile sale.
În acest context, exprimăm muțumiri autorilor și tuturor celor implicați, în mod special, sunt apreciate eforturile dr. Olga Danilescu, dr. Lidia Lungu, dr. Natalia Sucman, dr. Iolanta Bălan, dr. Viorina Gorincioi, dr. hab. Alexandru Ciocârlan, dr. Olesea Cuzan, dr. Elena Gorincioi și studentului-doctorand Sergiu Cojocaru în organizarea și prezentarea materialelor în cadrul acestui eveniment.
Dr. Maria Cocu, secretar științific
![]()
|
![]()
|
![]()
|
![]()
|
![]()
|
![]()
|