- 78
În zilele de 7 și 8 noiembrie 2024, Institutul de Chimie al USM a celebrat contribuția Științei la Pace și Dezvoltare prin participarea la un șir de evenimente marcante, organizate de către Universitatea de Stat din Moldova, desfășurate sub egida Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Aceste manifestări au reunit personalități în domeniile cercetării și inovării, alăturându-se inițiativelor internaționale întru cinstirea științei și a impactului său transformator asupra societății. Programului detaliat poate fi accesat aici.
Evenimentul central Conferinţa ştiinţifică naţională cu participare internaţională ,,Integrare prin Cercetare şi Inovare” din 7-8 noiembrie 2024, s-a bucurat de o participare impresionantă de circa 450 cercetători și a inclus Expoziția dedicată Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, unde de rând cu cele 13 Institute și 11 Facultăți ale USM, Institutul de Chimie a prezentat cele mai actuale și remarcabile realizări și inovații științifice. În acest context, exprimăm muțumiri tuturor celor implicați, în special doamnei Raisa Nastas, dr. în șt. chimice, cerc. șt. coord., pentru contribuția sa în organizarea și prezentarea materialelor expuse.
Materialele conferintei pot fi accesate aici.
În debutul Ședinței Plenare, Rectorul USM, prof., dr. Igor Șarov, a salutat comunitatea științifică și le-a mulțumit cercetătorilor pentru muncă asiduă, efort depus și pentru dedicație. Totodată, el a reliefat importanța acestui prestigios for științific, subliniind necesitatea promovării continue a rezultatelor științifice, inovării și transferului tehnologic. Secțiunea Plenară a inclus două lecții, inclusiv cea întitulată: ”NITROGEN HETEROCYCLES WITH ANTIMICROBIAL AND ANTICANCER PROPERTIES HETEROCICLURI DE AZOT CU PROPRIETĂȚI ANTIMICROBIENE ȘI ANTICANCER”, prezentată de către invitatul Institutului de Chimie al USM, distinsul Profesor chimist Ionel Mangalagiu de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România, căruia îi suntem recunoscători pentru participea la acest eveniment.
În cadrul Secțiunii Științe Exacte și ale Naturale, în cadrul atelierului Chimie și Tehnologie Chimică, invitații Institutului de Chimie dr. Gheorghiță Zbâncioc și dr. Cristina-Maria Al Matarneh de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au prezentat două comunicări orale, alături de cercetătorii Institutului de Chimie al USM, care au participat cu trei comunicări orale (dr. Marina Zveaghințeva, dr. Ana Popușoi și dr. Ramili Rzaev) și 23 comunicări poster.
Apogeul manifestărilor a fost atins la Gala performanțelor în cercetare 2024, la 8 noiembrie 2024, unde au fost puse în valoare rezultatele științifice obținute în anul 2024 de către cercetătorii USM, care au muncit asiduu, pentru a extinde cunoștințele științifice și a pune rezultatele cercetării științifice în serviciu și avantajul omenirii. Anul 2024 a fost unul deosebit de prolific și pentru Institutului de Chimie al USM, aducând cercetătorilor numeroase distincții valoroase la Expoziții și Saloane Internaționale, printre care:
- Salonul Internațional de Invenții INVENTCOR 2024, 04-06 aprilie 2024, Deva, România, unde au fost obținute patru Medalii de Aur și Certificatul de Excelență oferit de către INVENTARIUM SCIENCE, Portugalia;
- Salonul Internațional de Invenții și Antreprenoriat Inovativ, organizat de către Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, 16-17 mai 2024, unde au fost obținute 7 Medalii de Aur;
- Târgul Internațional al Inovării și Educației Creative pentru Tineret ICE-USV, 31 mai – 02 iunie 2024, Suceava, România, unde au fost obținute Premiul Special al Juriului, Premiul Special oferit de Faculty of Electrical Engineering and Computer Science, Inventransfer Center, Stefan cel Mare University of Suceava și o Medalie de Aur;
- Expoziția Europeană a Creativității și Inovării „EUROINVENT’24” și Salonul de Carte Tehnico – Științifică, Artistică și Literară „EUROINVENT`24”, 06-08 iunie 2024, Iași, România, unde au fost obținute Premiul special EUROINVENT oferit de către Forumul Inventatorilor Români, 7 Medalii de Aur, o Medalie de Argint și o Medalie de Bronz;
- Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian VUIA”, 13 – 15 iunie 2024, Timișoara, România, unde lucrările au fost menționate cu opt Medalii de Aur și mai multe premii Speciale: Premiu special oferit de către Asociația Cercetare Inovare Corneliu Group; Premiu special oferit de către Innovation&Tehnology Transfer Office Universitatea Politehnica Timişoara; Premiu special oferit de către Asociația Cercetare Inovare Corneliu Group; Premiu special oferit de către Innovation&Tehnology Transfer Office Universitatea Politehnica Timişoara;
- Salonul Internațional de Invenții INVENTICA 2024, ediția a 28-a, Universitatea Tehnică „Gheorghe ASACHI”, 03-05 iulie 2024, Iași, România, unde au fost obținute două Medalii de Aur și două Medalii de Argint.
Mai multe detalii găsiți pe pagina USM.
Cu acest prilej, felicităm toți cercetătorii științifici cu Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, dorindu-le multă sănătate, succese și noi realizări științifice în nobila lor activitate!
Suntem mândri de cercetătorii științifici ai Institutului de Chimie al USM, care își aduce în permanență contribuție la dezvoltarea științei fundamentale și aplicative în domeniile chimiei, tehnologiei chimice și protecției mediului.
Maria COCU, secretar științific
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|