Doi Academicieni care învață din trecut, implementează în prezent și privesc în viitor

02.03.2021
Academicieni


La răspântie de anotimpuri, când natura lasă în urmă vremuri reci… uneori chiar geroase și trece spre înviere și renaștere s-au născut pe lume două personalități marcante care au îmbrățișat cel mai captivant și mai superior domeniu al activității umane – știința.

Suntem onorați să-i avem astăzi în breasla noastră, a chimiștilor, să trăim și să activăm alături de ei și împreună cu ei, să ne bucurăm de sugestiile, sfaturile lor, să ne îmbogățim din cunoștințele și experiența lor.

Este vorba de doi academicieni care au văzut lumina zilei în raionul Sângerei la un interval de doi ani și două zile, inclusiv:

Gheorghe Duca – născut la sfârșitul iernii (29 februarie 1952) în satul Copăceni

Și Tudor Lupașcu – născut la începutul primăverii (2 martie 1950) în satul Flămânzeni.

Din anii de școală ambii protagoniști au îndrăgit chimia, fiind primii nu doar în clasa de studiu, dar și la nivel raional, ceea ce le-a permis să participe și să obțină locuri de frunte la olimpiadele republicane, fiind ghidați și instruiți de reputatul profesor de chimie Grigore Duca, tatăl academicianului Gheorghe Duca.

Ambii au absolvit Facultatea de Chimie a Universității de Stat din Moldova, au realizat tezele de doctorat și de doctor habilitat, orientând cercetările spre aplicarea bazelor fundamentale ale chimiei în soluționarea unor probleme societale, preponderent – a celor de mediu.

Astfel, îi unește pe academicieni și faptul că au ales ca domeniu de cercetare mediul ambiant, din care academicianul Gheorghe Duca a fondat școala de Chimie Ecologică în Republica Moldova, iar academicianul Tudor Lupașcu – școala de Chimie a Adsorbanților Carbonici.

Colaborările științifice ale acestor doi profesori, care durează mai mult de 30 de ani, au condus la realizări științifice fundamentale și aplicate, publicate în reviste științifice naționale și internaționale de mare valoare cu factor de impact valoros, cele mai importante dintre ele fiind:

– stabilirea legităților de autoepurare a apelor fluviului Nistru și răului Prut;

– elaborarea și implementarea tehnologiilor de potabilizare a apelor naturale poluate cu nitriți, ioni de amoniu, ioni de fier și mangan, hidrogen sulfurat, mineralizări excesive, substanțe humice, etc.;

– elaborarea, brevetarea și implementarea unor noi procedee de obținere a preparatelor utile, care manifestă proprietăți unice antimicotice, antiinflamatorii, antibacteriene și anticancerigene, inclusiv în domeniul utilizării integrate a produselor secundare din industria vinicolă (procedee de obținere a uleiurilor, enotaninurilor, acidului tartric etc.).

Lucrările științifice realizate în comun au fost expuse la diferite saloane de invenții din Belgia, Elveția, România, Coreea, China, Rusia, Ucraina, Republica Moldova și apreciate cu diplome și medalii de aur, argint și bronz.

Rezultatele cercetărilor științifice obținute în comun de cei doi academicieni au fost publicate în monografii, spre exemplu ”Chimia Ecologică și a Mediului”, ”Management of Water Quality in Moldova”, „Enoxilul – preparat ecologic pentru protecția plantelor”, ”Enoxilul – preparat ecologic pentru sănătatea omului”, „Produse vinicole secundare”, „Substanțe emergente și impactul lor asupra mediului și chimiei ecologice” etc.

Academicienii Gh. Duca și T. Lupașcu au menținut și mențin continuitatea și conexiunea generațiilor. Fiind în contact direct cu generația în creștere prin predarea cursurilor la cele trei cicluri de studii – Licență, Masterat și Doctorat, aceștia păstrează flacăra aprinsă a spiritului de cunoaștere printre cei tineri, atrăgându-i în știință. Astfel, școlile științifice pe care academicienii le-au unit în jurul lor rezolvă astăzi cele mai importante sarcini pentru știință și țară.

Prin exemplul personal și responsabilitatea față de munca pe care o efectuează zi de zi au contribuit și contribuie la formarea colectivelor de muncă și a echipelor de cercetare din Institutul de Chimie și Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM. Academicienii Gheorghe Duca și Tudor Lupașcu transmit tinerilor cunoștințele și experiența, oferind oamenilor de știință tineri atitudinea corectă de a lucra pentru binele țării noastre.

Pe ambii savanți îi unește și aprecierile pe care le-au avut din partea organelor statale ale Republicii Moldova. Ambii profesori dețin titlurile de “Om Emerit”, Laureați ai Ordinului “Gloria Muncii” și “Ordinul Republicii”.

Îi unește pe cei doi academicieni și faptul că au aceeași viziune socială și politică. Promovează în permanență adevărul științific, promovează mereu vectorul european și românesc al Republicii Moldova.

Aceștia sunt cei doi academicieni, care învață din trecut, implementează în prezent și privesc în viitor.

 
Directorul Institutului de Chimie,
doctor habilitat în chimie Aculina Arîcu

Decanul Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică a USM,
doctor în chimie Viorica Gladchi

Publicat: 
https://tribuna.md/2021/03/02/doi-academicieni-care-invata-din-trecut-implementeaza-in-prezent-si-privesc-in-viitor/

Cuvinte-cheie: