- 47
Link pentru conectare la eveniment:
https://us02web.zoom.us/j/
Meeting ID: 899 0626 4499. Passcode: 697533
Academia Română, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române organizează în or. București, România, în data de 3 decembrie 2024, ora 13:00, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, un eveniment editorial cu genericul: ”Contribuții academice ale prof. univ. Gheorghe Duca, membru de onoare al Academiei Române”. Evenimentul va fi moderat de academicianul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române.
Lansarea de carte de la Academia Română va pune în valoare o serie de lucrări de referință semnate de acad. Gheorghe Duca, publicate de edituri prestigioase din Moldova, România, Germania, SUA, care acoperă o gamă variată de subiecte în chimie ecologică, procese redox, management în educație și știință:
1. „O Viață consacrată științei“ (România, 2024)
2. „Procese redox cu transfer de electroni și protoni“ (Moldova, 2023)
3. „Fundamental and Biomedical Aspects of Redox Processes“ (SUA, 2023)
4. „Environmental and Technological Aspects of Redox Processes“ (SUA, 2023)
5. „Derivați noi ai acidului dihidroxifumaric: cercetări cinetice și computaționale“ (Moldova, 2023)
6. „Chimie ecologică: Istorie și realizări“ (Moldova, 2022)
7. „Water Science and Society” (2 vol., USA, 2022)
8. „Acad. Gh. Duca: Bibliografie“ (Moldova, 2022)
9. „Limba română la ea acasă“ (România, 2021)
10. „Handbook of Research on Emerging Developments and Environmental Impacts of Ecological Chemistry“ (SUA, 2020)
11. „Uniți prin știință“ (România, 2018, co-autor Ioan-Aurel Pop)
12. „Managementul timpului“ (2 vol., Moldova, 2018)
13. „Compounds and materials for drug development and biomedical applications“ (România, 2018)
14. „Chimie ecologică a mediului“ (Moldova, 2018)
15. „Clima și apele de suprafață“ (Moldova, 2018)
16. „Înlăturarea coloranților și surfactanților din apele reziduale textile“ (Moldova, 2018)
17. „La interfața timpului“ (2 vol., Moldova, 2016)
18. „Managementul academic“ (Moldova, 2015)
19. „Management of Water Quality in Moldova“ (Springer, Germania, 2014)
20. „Homogeneous Catalysis with Metal Complexes: Fundamentals and Applications“ (Springer, Germany, 2012).
Academicianul Gheorghe Duca este una dintre cele mai proeminente personalități ale științei contemporane din Republica Moldova, recunoscut pe plan internațional pentru contribuțiile sale inovatoare în domeniile chimiei ecologice, proceselor redox și managementului educațional. Cu o carieră științifică impresionantă, de aproape cinci decenii, acad. Duca a publicat 455 de articole științifice, 51 de monografii, 13 manuale și 166 de brevete. Este autorul a peste 549 de articole pentru popularizarea științei și 143 de editoriale.
A predat cursuri de chimie fizică, chimie tehnologică și ecologică, precum și de cinetică și termodinamică a sistemelor ecologice în universități din Republica Moldova, România, Italia, SUA, China.
Domeniile sale de cercetare includ cinetica chimică, cataliza, mecanismele fizico-chimice ale proceselor redox și tehnologii moderne pentru purificarea apei. Acad. Duca a fondat numeroase centre de cercetare, inclusiv Catedra de Chimie Industrială și Ecologică la Universității de Stat din Moldova și Centrul de Cercetare pentru Chimie Fizică și Anorganică din cadrul Institutului de Chimie din Chișinău. A fost un inițiator al conferințelor internaționale dedicate chimiei ecologice și managementului academic.
Acad. Gheorghe Duca este un lider recunoscut în managementul academic și științific, cu o experiență vastă în gestionarea organizațiilor de cercetare. A fost președinte al Academiei de Științe a Moldovei (2004-2018) și în prezent deține funcția de președinte al Societății de Chimie din Republica Moldova, al Filialei Fondului Mondial al Savanților și al Asociației Moldovenești de Cercetare-Inovare (MRDA).
Fondator al chimiei ecologice în Moldova, Gheorghe Duca a promovat activ proiecte de cercetare-inovare, a dezvoltat colaborări internaționale și a susținut educația noii generații de cercetători. Stilul său managerial se remarcă prin viziune strategică, eficiență și angajament în dezvoltarea științei și inovării.
Transmitem sincere felicitări Domnului Academician Gheorghe Duca cu prilejul acestui important eveniment, urându-i succese și realizări frumoase în continuare!
Dr. Maria COCU, secretar științific