(24 iulie 1939, or. Hmelnițki, Ucraina) Fizician, domeniul științific: chimia cuantică și fizica corpului solid.
|
După absolvirea Facultății de Fizică și Matematică a Universității de Stat din Chișinău (1961), a activat ca profesor de fizică în școala medie din s. Palanca, rl Ștefan Vodă (1961-1964), apoi laborant, cercetător științific inferior, cercetător științific superior, cercetător științific principal în Laboratorul de Chimie Bioanorganică (actual Laboratorul de Chimie Bioanorganică și Nanocompozite) al Institutului de Chimie (1965-1999) și cercetător științific principal la Institutul de Fizică Aplicată al AȘM (1999-2002). Din 2002 activează în calitate de profesor la Departamentul de Chimie al Universității Ben-Guriondin din Negev, (Beer-Sheva, Israel).
Teza de doctorat cu titlul „Procese multiphonon în centrele de impuritate ale cristalelor”, elaborată sub conducerea profesorului Yurii E. Perlin, a fost susținută în anul 1967 la Universitatea de Stat din Kazani (URSS), iar cea de doctor habilitat cu titlul „Interacțiuni vibronice și de schimb în cristale dopate” a fost susținută în anul 1975 la Universitatea din Tartu (RSS Estonia).
Aria intereselor științifice ale membrului corespondent Țukerblat cuprinde:
- Magnetismul moleculat și magneți moleculari;
- Interacțiunile vibronice și efectul Jahn-Teller în molecule și cristale;
- Spectroscopia complexilor metalelor de tranziție și centrele de impuritate în cristalele dopate;
- Teoria grupurilor aplicată la magnetismul molecular și efectul Jahn-Teller, abordări computaționale.
În cercetările științifice, profesorul Țukerblat, a propus și a dezvoltat modelul centrelor de impuritate de rază mică în cristalele dielectrice și semiconductoare, care include studiul detaliat al efectului dinamic Jahn-Teller și al câmpurilor cristaline în învelișurile electronice necompletate ale ionilor metalelor de tranziție și a metalelor alcalino-pământoase rare. A dezvoltat teoria tranzițiilor multifononice neradiative, formei benzilor optice electron-vibraționale și a efectelor dicroismului de polarizare în centrele Jahn-Teller, care permite calculul parametrilor-cheie ai cristalelor laser dopate. A propus o modalitate nouă pentru a analiza interacțiunii de schimb în sistemele multielectronice, bazate pe teoria simetriilor superioare și a operatorilor tensoriali ireductibili.
Profesorul Țukerblat a dezvoltat teoria susceptibilității magnetice, rezonanței magnetice nucleare, împrăștierii neelastice a neutronilor în clusterii magnetici ai metalelor de tranziție. A elaborat teoria interacțiunilor de schimb în clusterii de schimb ai metalelor de tranziție cu învelișurile electronice degenerate, când utilizarea Hamiltonianului Heisenberg devine neadecvată; a elucidat anizotropia magnetică puternică anomală, legată de mișcarea orbitală a electronilor. A propus o tratare nouă pentru analiza spectrului energetic și a caracteristicilor termodinamice ale clusterilor polinucleari de valență mixtă, care ține cont de schimbul dublu și interacțiunea vibronică, a explicat diamagnetismul fulerenelor și polioxometalaților compuși, precum și proprietățile magnetice ale clusterilor metalelor de o importanță majoră în biologie. A prezis și a studiat ordonarea de sarcină și de structură în cristalele moleculare de valență mixtă, a descoperit fenomenul coexistenței stărilor localizate și delocalizate, a elucidat originea fizică a stărilor cu timpuri de viață mari în complecșii fierului și a elaborat modelul vibronic al efectului fotocromic.
Membrul corespondent Boris Țukerblat este autor a peste 380 de lucrări științifice publicate în reviste de prestigiu, inclusiv 15 articole de sinteză și 4 monografii:
- B.S. Tsukerblat, Group Theory in Chemistry and Spectroscopy, Dover Pub., Mineola, New York, pp.1-448 (2006).
- B.S. Tsukerblat, Group Theory in Chemistry and Spectroscopy. A Simple Guide to Advanced Usage, London, Academic Press, pp. 1-438, (1994).
- Yu.E. Perlin, B.S. Tsukerblat, Effects of Vibronic Interactions in the Optical Spectra of Paramagnetic Impurity Ions, Kishinev, Pub. Acad. Sci., pp. 1-368 (1974). (în rusă Эффекты электронно-колебательного взаимодействия в оптических спектрах примесных парамагнитных ионов)
- B.S. Tsukerblat, M.I. Belinskii, Magnetochemistry and Radiospectroscopy of Exchange Clusters, Kishinev, Pub. Academy. Sci. pp. 1-280 (1983). (în rusă Магнетохимия и радиоспектроскопия обменных кластеров)
Membrul corespondent Boris Țukerblat împreună cu echipa sa au dezvoltat o direcție nouă de cercetare: magnetochimia și spectroscopia compușilor coordinativi polinucleari. Profesorul Țukerblat a pregătit 26 de doctori și doctori habilitați în științe. A activat în calitate de profesor invitat:
- Polonia, Wroclaw (1989), Institute of Low Temperature and Structure Research, Polish Academy of Sciences;
- Bulgaria, Sofia (1990), Institute of General and Inorganic Chemistry, Bulgarian Academy of Sciences;
- Italia, Florența (1990; 1991; 1993; 1994), University of Florence;
- SUA (1991-2004), University of Virginia, Institute of Technology, Georgia, Carnegie-Mellon University, Pittsburgh, University of North Carolina at Chapel-Hill, Texas A&M University;
- Franța (1992-1997), University of Bordeaux, Universite de Paris Sud, Universite Pierre et Marie Curie;
- Spania, (1992-2018), University of Valencia, Institut of Molecular Science at University of Valencia.
Este membru al colegiilor editoriale a revistelor Chemistry Journal of Moldova, Physical Journal of Moldova, Scientific Research and Essays și Magnetochemistry.
Pentru calităţile sale profesionale și rezultatele ştiinţifice obținute în studiul cu laser a proprietăților optice ale cristalelor, profesorul Boris Țukerblat, a fost distins cu titlul de Laureat al Premiului de Stat al RSSM (1987).
Referințe
- Membrii Academiei de Științe a Moldovei: Dicționar (1961-2006). Chișinău: Știința, 2006, 432 p.
- Batîr D. Neliniștea memoriei. Evoluția chimiei în Moldova și avatarurile vieții. Chișinău, 2007, 348 p.
- Academia de Științe a Moldovei. Academicieni și membri corespondenți. Duca Gh. (coord.), Chișinău, 2015, 192 p.
- Vlad, P. Ed. The Institute of Chemistry of the AS MSSR (1959-1984 years). Stiinta: Chisinau, 1987, 145 p. (in Russian)
- Aricu A., Nastas R., Cocu M. The Institute of Chemistry at 60 years anniversary. Brief history, achievements and perspectives. Chemistry Journal of Moldova, 2019, 14(1), p. 8-31. doi: http://dx.doi.org/10.19261/cjm.2019.349
https://www.bgu.ac.il/~tsuker/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Boris_%C8%9Aucherblat