Tehnologie de potabilizare a apei din sonda arteziană de la Grădinița de copii ”Izvoraș”

27.11.2024

Pe data de 20 mai 2024 și 02 septembrie 2024, cercetătorii științifici ai Institutului de Chimie al USM au realizat obiectivele prevăzute în Acordul de colaborare științifico-practică încheiat la 20 mai 2024 cu Primăria comunei Slobozia-Dușca, rl Criuleni. Cercetările au fost inițiate cu prelevarea probelor de apă din principalele surse de aprovizionare cu apă potabilă a populației comunei Slobozia-Dușca, rl Criuleni.
Analizele chimice privind calitatea apei au fost realizate în cadrul Laboratorului acreditat Chimia Apei al Institutului de Chimie al USM, condus de către doamna Tatiana Mitina, sub coordonarea acad. Tudor Lupașcu și dr. Oleg Petuhov. Studiile au relevat, că doar apa din izvorul din Slobozia-Dușca respectă normele sanitare impuse de standardele apei potabile. Celelalte surse necesită măsuri de remediere semnificative pentru a îmbunătăți calitatea apei potabile.
Apa din fântâna din sonda arteziană de la Grădinița de copii ”Izvoraș” s-a dovedit a fi cea mai poluată, din acest motiv, pentru această sursă de apă a fost elaborată Tehnologia de îndepărtare a componenților chimici, care depășesc concentrația maximă admisibilă în apa potabilă.
Rezultatele obținute au fost transmise Primăriei comunei Slobozia-Dușca împreună cu unele recomandări: pentru a obține apa potabilă care corespunde normativelor sanitare este necesar de a utiliza următoarele metode de tratare a apei: oxidarea (pentru a reduce oxidabilitatea și parțial ionii de amoniu), filtru cu cărbune activat (pentru a elimina compușii cloroorganici și dezinfectarea apei, dar și pentru prevenirea supradozajului de hipoclorit) și coloana filtrantă cu anionit (pentru a elimina excesul de sulfați).
În semn de recunoștință, Primarul com. Slobozia-Dușca, rl Criuleni a expediat o Scrisoare de mulțumire în adresa Rectorului USM și Directorului Institutului de Chimie al USM.

Cercetările au fost realizate în laboratorul Chimia Apei, în cadrul subprogramului cu titlul: ”Cercetări avansate în chimia computațională și ecologică, identificarea procedeelor tehnologice de tratare, formare a calității și cantității apelor (ECOAQUA) (cod: 010603)”, conducător: dr. habilitat Igor POVAR.

Dr. Maria Cocu, secretar științific