Academicianul Isaac Bersuker în vizită la Chișinău

05.09.2021
Bersuker Isaac

În perioada 5-15 septembrie 2021, Academicianul Isaac Bersuker, profesor al Universității din Texas (SUA), savant notoriu din Republica Moldova, investigaţiile căruia s-au soldat cu descoperirea ştiinţifică cu titlul: „Fenomenul de scindare-tunel a nivelelor energetice ale sistemelor poliatomice în stare de degenerare electronică”, înregistrată în a. 1978  în „Registrul de Stat al URSS”, se va afla la Chișinău.  
Vizita are loc la invitația Societății de Chimie, Societății Fizicienilor din Republica Moldova, Institutului de Chimie și Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii ”D. Ghițu”.
Cu acest prilej, în perioada 07-09 septembrie 2021 a fost organizat seminarul științific (în regim online) cu genericul: REALIZĂRI ȘTIINȚIFICE RECENTE ÎN CHIMIA CUANTICĂ ȘI TEORIA EFECTELOR VIBRONICE ÎN SISTEMELE MOLECULARE , în cadrul căruia Prof. Isaac Bersuker va susține două prelegeri publice și va participa la audierea a două rapoarte științifice prezentate de către discipolii din laboratorul Chimie Fizică și Cuantică al Institutului de Chimie
De asemenea, Domnia sa își va expune opinia pe rețelele de socializare despre situația actuală și perspectivele dezvoltării științei în Republica Moldova.

PROGRAMUL SEMINARULUI


Marti, 07 septembrie, ora 12:00

Raport științific (în format online) cu titlul: ”Instabilități structurale în molecule și cristale, induse de efectul Jahn-Teller
Raportor: dr. în șt. chimice, conf. cerc. Natalia GORINCIOI (pretendentă la titlul de doctor habilitat în științe chimice)

Organizator:
Laboratorul Chimie Fizica si Cuantica al Institutului de Chimie

Linkul de participarehttps://meet.google.com/vcs-uzpo-jdm?authuser=0&hl=ro 


Miercuri, 08 septembrie 2021, ora 11:00

Prelegere publică (în format online) cu titlul: ”Jahn-Teller and Pseudo-Jahn-Teller Effects: from particular features to general tools in exploring molecular and solid state properties”
Raportor: academician Isaac BERSUKER

Organizatori: 
Societatea Fizicienilor din Republica Moldova
Societatea de Chimie din Republica Moldova


Linkul de participare: https://meet.google.com/wwa-hfji-ont?hs=224 


Joi, 09 septembrie 2021, ora 9:45

Prelegere publică (în format online) cu titlul: ”Efectele Jahn-Teller asupra bistabilității și reactivității compușilor chimici. Constatări noi”
Raportor: academician Isaac BERSUKER

Organizatori: 
Evenimentul este organizat de către Institutul de Chimie, în cadrul proiectului cu titlul: „Mecanisme fizico-chimice a proceselor redox cu transfer de electroni implicate în sistemele vitale, tehnologice și de mediu” (20.80009.5007.27), Program de Stat (2020-2023)
cu participarea:
Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică (USM)
Departamentului de Oenologie și Chimie (UTM)

Departamentului de Biochimie (USMF ”N. Testemițanu”)
Universităţii de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău)


Linkul de participare: https://us02web.zoom.us/j/84128015576?pwd=OG9uTGg5cDZ2eEY1Q05YWElwS25Bdz09
Meeting ID: 841 2801 5576
Passcode: 130543

Prelegerea publică poate fi urmărită online.


Joi, 09 septembrie 2021, ora 12:00

Raport științific (în format online) cu titlul: ”Calcule computaționale a izomerilor și tautomerilor ai acidului dehidroxifumaric”

Raportor: cerc. șt. Natalia BOLOCAN (pretendentă la titlul de doctor în științe chimice)

Organizator:
Laboratorul Chimie Fizica si Cuantica al Institutului de Chimie

Linkul de participaremeet.google.com/ait-pkmz-zrq


Sunt invitați toți doritorii! 

poza 1