Academicianul Tudor Lupaşcu - invitatul emisiunii Telematinal de la TVR Moldova

14.06.2024

Este atractiv domeniul științei și cu ce se ocupă un savant în Republica Moldova?

 

De Ziua Academiei de Științe a Moldovei, 12 iunie 2024, academicianul Tudor Lupașcu, specialist în chimie ecologică și protecția mediului, membru al Secției Științe exacte și inginerești a AȘM, a fost invitatul emisiunii Telematinal de la TVR Moldova. Emisiunea s-a încadrat în șirul evenimentelor consacrate aniversării a 63-a de la fondarea AȘM.

Deținător al aproape 80 de invenții, doctor habilitat, profesor universitar, acad. Tudor Lupașcu a relatat pe înțelesul tuturor care este rolul cercetătorului și ponderea științei pentru dezvoltarea durabilă a țării, a reflectat despre atractivitatea domeniului științific, aducându-și aminte ce l-a atras în cercetările chimice și cum chimia a devenit un mod de a fi pentru savantul Tudor Lupașcu. Activând la AȘM din anul 1969, acad. Lupașcu a vorbit despre noile metodologii în domeniile cercetării și impactul lor,  dar și despre subfinanțarea și infrastructura depășită, care face acest domeniu neatractiv pentru tineri, lipsa colaborării între știință și mediul de afaceri, lacunele transferului tehnologic. De asemenea, în cadrul emisiunii academicianul a evidențiat principalele realizări în domeniul științei și ecologiei, care sunt foarte importante și merită a fi puse în serviciul societății, cum ar fi preparatul ENOXIL etc.

Mai multe detalii despre știința chimiei ecologice, parcursul unui savant din Republica Moldova, impactul cercetărilor și cele mai relevante realizări, pot fi urmărite integral la link-ul https://www.facebook.com/TeleMATINAL/

Sursa: