Ziua ușilor deschise la Institutul de Chimie

Joi, 26 mai 2022, în ajunul Zilei Chimistului, Institutul de Chimie a organizat Ziua ușilor deschise. Evenimentul a avut drept obiective familiarizarea publicului larg cu domeniile de cercetare, realizările și infrastructura de cercetare a Institutului de Chimie. 

Tradițional, Ziua Chimistului la nivel internațional este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, fiind o sărbătoare profesională care promovează înțelegerea și aprecierea generală asupra rolului pe care chimia îl joacă în viața noastră de zi cu zi.

Institutul de Chimie, fiind unica instituție de profil din țară cu o bogată experienţă de activitate în diverse domenii ale chimiei contemporane (fondat în anul 1959), cu prilejul Zilei Chimistului va organiza pentru toți cei interesați de chimie (elevi, studenți, profesori, cercetători etc.) excursii în laboratoarele științifice, unde vor fi prezentate metodele de cercetare și utilajul științific modern din cadrul Institutului de Chimie. Vizitatorii vor avea posibilitatea să discute cu conducerea și cercetătorii științifici, care vor fi la dispoziția oaspeților pentru a răspunde la toate întrebările privind activitatea Institutului de Chimie.

Domeniile actuale de activitate a Institutului de Chimie reprezintă o continuitate a cercetărilor inițiate în cadrul școlilor științifice, fondate de către cunoscuţii savanţi, membri ai Academiei de Științe: acad. Antonie ABLOV (1905-1978) - şcoala de chimie a compuşilor coordinativi; acad. Gheorghe LAZURIEVSKI (1906-1987) - şcoala de chimie organică şi bioorganică, acad. Iurie LEALICOV (1909-1976) - şcoala polarografică, organizator şi conducător al cercetărilor în domeniul metodelor fizico-chimice de analiză; acad. Isaac BERSUKER - școala de сhimie cuantică; acad. Pavel VLAD (1936- 2017) -școala de сhimie organică, bioorganică, chimie a compuşilor naturali şi fiziologic activi; acad. Nicolae GĂRBĂLĂU (1931-2006) - școala de сhimie a compuşilor coordinativi, macrociclici şi supramoleculari; acad. Constantin TURTĂ (1940-2015) - școala de сhimie bioanorganică; acad. Gheorghe DUCA - școala de chimie ecologică; acad. Tudor LUPAŞCU - școala de chimie a adsorbanţilor.

La moment, infrastructura de cercetare a institutului este concentrată în trei centre științifice: Centrul Chimie Fizică și Anorganică, Centrul Chimie Ecologică și Protecție a Mediului Ambiant și Centrul Chimie Organică Aplicată, în cadrul cărora activează circa 90 cercetători științifici, inclusiv 3 membri titulari, 11 doctori habilitaţi şi 50 doctori în științe chimice.

Mai multe detalii despre Institutul de Chimie pot fi accesate pe pagina web: www.ichem.md și facebook: https://www.facebook.com/InstitutuldeChimie.


În vizită la Institutul de Chimie au fost studenți ai Universității de Stat din Tiraspol, care au făcut cunoștință cu structura institutului și cele mai importante realizări.
Iar pentru elevii  Liceului Teoretic Mihai Viteazul (clasa IV-B), care au vizitat institutul au fost demonstrate experimente distractive, în care însăși elevii au participat la realizarea acestora.


Experimente distractive


1 2
2 3
4 5
6 7
8 9
10 11
12 13
14  

Despre Institutul de Chimie / Video 

Video file
Video file
Video file
Video file
Video file
Video file
Video file
Video file