- 56
În anul 2024, Universitatea de Stat din Moldova (USM) a organizat primele ediții ale Salonului Tehnologiilor și Produselor Inovative ale USM, evidențiind progresele realizate în domeniile agriculturii, medicinei și farmaciei.
Pe data de 27 septembrie 2024, s-a desfășurat Salonul tehnologiilor și produselor inovative ale USM, Ediția I - Agricultură, având ca obiectiv principal prezentarea și promovarea tehnologiilor și produselor inovative dezvoltate în cadrul USM. Evenimentul a fost conceput ca o platformă de comunicare și dezbatere științifico-practică, oferind oportunități valoroase pentru stabilirea unor conexiuni între reprezentanții mediului academic și cei ai mediului de afaceri – potențiali beneficiari ai rezultatelor inovative.
În continuare, pe data de 22 noiembrie 2024, a avut loc Salonul tehnologiilor și produselor inovative ale USM, Ediția II - Medicină și farmacie, la care au fost invitați cercetători și reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Republica Moldova. Scopul acestui eveniment a fost prezentarea și promovarea tehnologiilor și produselor inovative elaborate în cadrul USM în domeniul medicinei și farmaciei, consolidând legătura dintre cercetare, aplicații practice și sectorul economic.
La ambele ediții ale Salonului, cercetătorii Institutului de Chimie al USM au adus o contribuție esențială, prezentând realizări notabile în domeniile:
Agricultură
- Compoziție chimică „Tiogalmet” - compoziție chimică obținută prin combinarea produsului chimic cunoscut Galmet cu cu proprietăți de stimulator de creștere a plantelor agricole.
- Compusul coordinativ tetra(izotiocianato)cobaltat(II) de tris(dimetil piridin-2,6-dicarboxilat)calciu, care poate fi utilizat în calitate de stimulator al activităţii lipolitice la micromiceta Rhizopus arrhizus CNMN FD 03.
- Procedeu de tratare a boabelor de grâu comun de toamnă pentru sporirea rezistenței la acțiunea fungilor Fusarium oxysporum și Drechlera sorokiniana (în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM).
- Procedeu de tratare a boabelor de grâu comun de toamnă pentru sporirea rezistenței la acțiunea fungului Fusarium oxysporum (în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM).
- Tehnologie de sporire a rezistenței grâului comun de toamnă la putregaiul de rădăcină (în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM).
- Tehnologie de sporire a rezistenței grâului comun de toamnă la putregaiul de rădăcină (în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al USM).
- Tehnologia de întreținere și exploatare a familiilor de albine (în colaborare cu UTM).
Medicină și farmacie
- Azidă derivată a metil ent-kauranoatului natural cu activitate citotoxică selectivă
- Cetona 1-3,3-dimetil-1-(1H-1,2,4-triazol-1-il)butan-2-ona compus intermediar de valoare pentru obţinerea substanțelor cu activitate antimicrobiană.
- 2-Amino-1-(Δ8,9-biciclohomofarnesenoil)-benzimidazol cu proprietăți antifungice și antibacteriene.
- Enterosorbant în baza cărbunelui activ.
- (Z/E)-2-(1-((1R,2R,8aS)-2-hidroxi-2,5,5,8a-tetrametildecahidronaftalen-1-il)propan-2-iliden)hidrazincarbotioamidă pentru utilizare în calitate de remediu antifungic.
- Clorură de 3-(2-((3S,10R, 13S)-3-hidroxi-10,13-dimetil-2,3,4,7,8,9,10,11,12,13,14,15-dodecahidro-1H-ciclopenta[a]fenantren-17-il)-2-oxoetil)-1-vinil-1H-imidazol-3-iu cu activitate antitumorală împotriva cancerului de prostată.
- N-(2-Aminofenil)-8α-acetoxi-homodrimacetamidă cu proprietăți antifungice și antibacteriene.
- Spiro γ-lactame, derivate ale acidului ent-kaurenoic natural cu activitate citotoxică selectivă.
- Cremă antimicrobiană şi antioxidantă pentru tratamentul afecţiunilor cutanate inflamatorii.
În acest context, exprimăm muțumiri autorilor și tuturor celor implicați, în mod special, sunt apreciate eforturile acad. Tudor Lupașcu, memb. cor. Fliur Macaev, dr. hab. Aculina Arîcu, dr. hab. Ion Bulhac, dr. hab. Veaceslav Kulcițki, dr. hab. Alexandru Ciocârlan, dr. Maria Cocu, dr. Serghei Pogrebnoi, dr. Marina Zveaghințeva, dr. Nina Țîmbaliuc, dr. Oleg Petuhov, dr. Lucian Lupașcu, dr. Lidia Lungu, dr. Marina Grinco, dr. Vladilena Gîrbu, dr. Dmitri Bilan și doctorandului Sergiu Cojocaru în organizarea și prezentarea materialelor în cadrul acestor Saloane.
Institutul de Chimie al USM exprimă mulțumiri conducerii USM și Departamentului Cercetare și Inovare al USM, în special domnului dr. Sergiu Dobrojan, Șef Oficiu Inovare și Transfer Tehnologic, pentru organizarea acestor evenimente, care au o importanță deosebită în fortificarea colaborării între mediul academic și cel de afaceri în valorificarea rezultatelor inovative în beneficiul societății.
Dr. Maria Cocu, secretar științific
|
|
|
|
|
|
|