Vizita Domnului Daniel Funeriu, doctor în științe chimice, Consilier al Uniunii Europene în Republica Moldova

18.09.2024

Miercuri, 18 septembrie 2024, Institutul de Chimie al Universității de Stat din Moldova a fost onorat de a fi gazdă pentru Domnul Daniel Funeriu, cercetător de profesie, doctor în științe chimice, Consilier al UE în Republica Moldova, la Ministerul Educației și Cercetării.

Scopul principal al vizitei a fost axat pe stabilirea oportunităților de colaborare bilaterală între instituțiile de cercetare din domeniul chimiei din România și Institutul de Chimie al USM, în special prin participarea la concursul de proiecte bilaterale România – Republica Moldova ”Proiecte complexe bilaterale cu Republica Moldova”, lansat recent de către ANCD.

Dr. Daniel Funeriu a subliniat importanța parteneriatelor bilaterale, evidențiind beneficiile pe care acestea le pot aduce atât cercetătorilor științifici, cât și comunităților academice din ambele țări. Pentru a trasa obiectivele comune de cercetare științifică, dr. Funeriu Daniel a prezentat domeniile științifice de interes personal și cele mai relevante rezultate obținute în domeniul chimiei în comun cu echipele de cercetători din centrele științifice din România, SUA, Franța, Japonia, Germania etc., în cadrul cărora a activat. Pe marginea celor expuse, au continuat discuții cu șefii de subdiviziuni din cadrul Institutului de Chimie al USM, privind identificarea direcțiile științifice de interes comun și a posibilităților de realizare a etapelor și obiectivelor, care vor fi incluse în propunerile de proiecte.

Discuția a finalizat cu acordul ferm al echipelor de cercetători din cadrul Institutului de Chimie al USM de a dezvolta parteneriate cu cercetătorii din două instituții de cercetare din România, pentru elaborarea și implementarea proiectelor comune, prin intermediul cărora va fi promovată inovația și excelența în domeniul chimiei. La final, dr. Funeriu Daniel a vizitat laboratoarele Institutului de Chimie al USM, unde a făcut cunoștință cu cercetătorii științifici și cu infrastructura și echipamentele științifice disponibile, utilizate în cercetare.

Această vizită a oferit o platformă importantă pentru a discuta atât despre domeniile științifice comune în domeniul chimiei, cât și despre unele probleme cu care se confruntă Institutul de Chimie al USM în activitatea  de cercetare. Suntem încrezători, că prin unirea eforturilor vom putea aborda provocările actuale în domeniul chimiei și vom contribui semnificativ la avansarea cercetării științifice, atât în Republica Moldova, cât și în România.

Dr. Maria Cocu, secretar științific

Cuvinte-cheie: