- 28
La data de 28 ianuarie 2025, Secția Științe ale Vieții din cadrul Academiei de Științe a Moldovei a organizat Masa rotundă cu participare internațională cu genericul „Calitatea apelor în ecosisteme acvatice”. Evenimentul a fost prezidat de Academicianul Ion Tighineanu, Președintele AȘM și de Academicianul Ion Toderaș, Vicepreședintele Secției Științe ale Vieții. Aceast eveniment științific s-a desfășurat în format hibrid, reunind participanți atât în format fizic, în sala mică a AȘM, cât și în mediul virtual, prin intermediul platformei ZOOM.
În cadrul evenimentului, Academicianul Tudor Lupașcu, șeful Laboratorului Chimie Ecologică din cadrul Institutului de Chimie al USM, a susținut o lecție intitulată „Noi tehnologii inovaționale pentru potabilizarea apelor naturale elaborate la Institutul de Chimie al USM”. Expunerea a evidențiat rezultatele unor investigații complexe referitoare la:
-
Analiza indicatorilor de calitate a apelor naturale provenite din diferite regiuni ale Republicii Moldova;
-
Eficiența utilizării adsorbanților carbonici și a catalizatorilor pe bază de cărbune activ, obținuți din materii prime autohtone regenerabile, pentru eliminarea poluanților din apele subterane și de suprafață;
-
Impactul tehnologiilor inovatoare de potabilizare a apei, implementate în diverse localități din Republica Moldova, inclusiv în comunele Pănășești și Cojușna (raionul Strășeni), Coșcodeni și Iezăreni (raionul Sîngerei), Sculeni (raionul Ungheni), Coșernița, Onițcani și Slobozia (raionul Criuleni) etc.
În cadrul dezbaterilor, a fost subliniată contribuția semnificativă a tehnologiilor dezvoltate în abordarea problemelor legate de calitatea apei și protecția mediului, acestea având un impact pozitiv atât asupra societății, cât și asupra diferitelor sectoare industriale.
Rezultatele științifice prezentate au fost realizate în cadrul subprogramului de cercetare național întitulat „Cercetări avansate în chimia computațională și ecologică, identificarea procedeelor tehnologice de tratare, formare a calității și cantității apelor (ECOAQUA)” (cod: 010603), finanțat de MEC, precum și în cadrul proiectului internațional „Adsorbanți durabili multifuncționali pentru tratarea apei asistați de tehnologii cu plasmă și pentru protecția sănătății împotriva xenobioticelor (CLEANWATER)”, finanțat prin Programul HORIZON-MSCA-2022-SE-01-MSCA Staff Exchange 2022.
În cadrul sesiunii de discuții, academicianul Boris Găină a intervenit cu observații și întrebări relevante pentru tematica abordată.
La eveniment au fost prezenți membri ai Prezidiului AȘM, cercetători din cadrul Institutului de Chimie al USM și ai altor institute de cercetare-inovare.
În mediul online, masa rotundă a reunit reprezentanți ai Ministerului Mediului, Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (ONIPM), Agenției „Apele Moldovei”, Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Centrului Hidrometeorologic al Mării Negre și Azov (Odesa, Ucraina), alături de alți specialiști din domeniu.
Evenimentul a fost transmis live de către Institutul pentru Dezvoltarea Societății Informaționale, înregistrarea video fiind disponibilă aici.
Mai multe detalii: https://asm.md/masa-rotunda-la-asm-calitatea-apelor-ecosisteme-acvatice.
Dr. Maria COCU, secretar științific
![]()
|
![]()
|
![]()
|
![]()
|