Adsorbanți durabili multifuncționali pentru tratarea apei asistați de tehnologii cu plasmă și pentru protecția sănătății împotriva xenobioticelor (CLEANWATER)

Rezumat

   Contaminarea apei potabile este o preocupare urgentă a sănătății la nivel global, cu precădere în zonele rurale, unde populația este săracă și vulnerabilă. Această provocare necesită o soluție unică, ușor de manevrat și cu costuri reduse, capabilă să scadă nivelurile de agenți patogeni, pericolele chimice și radiologice la niveluri tolerabile printr-o soluție simplă și singură (single pot) (de la un sorbant în eprubetă la o tehnologie mai eficientă cu plasmă rece). În plus, riscurile determinate de schimbările climatice, dezastrele naturale și războiul actual din Ucraina necesită identificarea, în regim de urgență, a soluțiilor rapide și eficiente pentru a evita răspândirea epidemiilor transmise prin apă și expunerea la niveluri ridicate de metale grele sau poluanți organici periculoși.
 Complexitatea unei astfel de contaminări, incluzând specii organice/anorganice, specii cationice/anionice, de dimensiuni și forme diferite etc., necesită un sistem și/sau un dispozitiv multicomponent, sub forma unei tablete sau monolit, capabil să abordeze în mod specific fiecare dintre aceste pericole simultan. Mai mult decât atât, acest sistem multicomponent, pe lângă abordarea problemelor în apă, poate fi preparat și/sau modificat pentru a fi biocompatibil, astfel încât să poată fi folosit și ca un supliment alimentar (ca enterosorbant) pentru a atenua/înlătura toți acești contaminanți din corpul uman.
   Pe baza acestor premise, obiectivul principal al proiectului CLEANWATER este proiectarea și elaborarea adsorbanților multicomponenți, obținuți prin combinarea de materiale sigure (de exemplu, cărbuni activi, zeoliți, pectine, și altele) capabile să elimine acești contaminanți din apa potabilă, într-o singură etapă (single pot) sau în combinație cu plasmă rece pentru distrugerea completă a acestora. Mai mult, acest sorbant va fi modificat corespunzător pentru a fi aplicat ca un supliment alimentar în eliminarea din corpul uman a acestor specii odată asimilate în organism.

Rezultate, activități

22-23 ianuarie 2024

Prima ședință de lansare a proiectului CLEANWATER

Prima ședință a membrilor consorțiului, de lansare a proiectului CLEANWATER a avut loc în orașul Alicante din Spania (Facultatea de Științe a Universității din Alicante. În cadrul întrunirii, coordonatorul proiectului, Prof. Juaquin Silvestre Albero a făcut o prezentare generală a proiectului, iar membrii consorțiului au prezentat echipele, domeniile de expertiză, echipamentele din dotare și posibilele contribuții la realizarea obiectivelor proiectului CLEANWATER. De asemenea au fost discutate diferite aspecte privind managementul financiar al proiectului, organizarea și raportarea activităților realizate în cadrul deplasărilor etc. Echipa Institutului de Chimie al Universității de Stat din Moldova a fost reprezentată de către Dr. Raisa Nastas.

poza de grup

 

24-25 iunie 2024

Primul atelier de lucru în cadrul proiectului CLEANWATER

Echipa Institutului de Chimie al USM a participat la primul atelier de lucru în cadrul proiectului CLEANWATER, cu genericul Synthesis and Characterisation of Carbon Materials, care a fost organizat (în regim hibrid) la Universitatea Maria Curie-Sklodowska din orașul Lublin, Polonia.

Publicații

Rezumate publicate în lucrările manifestarilor științifice

  1. CEBAN (GINSARI), I., NASTAS, R., LUPASCU, T. Adsorption of caffeic and p-coumaric acids on activated carbons with different surface chemistry. Ukrainian Conference with International Participation “CHEMISTRY, PHYSICS AND TECHNOLOGY OF SURFACE”. 29-30 May 2024, Kyiv Ukraine. p. 187. ISBN 978-617-95367-1-7 https://drive.google.com/file/d/1tJaD4gUBwS9PKcGhHhIu5iku7JwS9E8T/view
  2. NASTAS, R., CEBAN (GINSARI), I., BOCIRNEA, A., BALAN, I. Complementation of different techniques for elucidating the metal ion binding mechanisms on the carbonaceous adsorbents. International Conference on Carbon Nanoscience and Nanotechnology (NanoteC24), August 27-30th 2024, Nantes, France, p. 75. https://drive.google.com/file/d/1YwauxXHeuVbTucQ0bBuMi99z3AWrumI4/view