- 4
Cercetătorii științifici ai Institutului de Chimie al USM în colaborare cu cercetătorii Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP) al USM, au înregistrat rezultate deosebite în testarea unor compuși chimici cu potențial antifungic, destinați protecției grâului comun de toamnă împotriva patogenilor fungici.
Tulpinile de fungi fitopatogeni Fusarium culmorum-23/27, Fusarium verticilloides-23/46 și Nigrospora maydis-23/04, izolate și identificate din plante infectate de către echipa condusă de membru corespondent, dr. hab. Galina Lupașcu, împreună cu cercetătorii Svetlana Gavzer și Nicolae Cristea, au fost utilizate pentru evaluarea activității antifungice a derivaților vinil-triazolici sintetizați de către cercetătorii Laboratorului Sinteza Organică al Institutului de Chimie al USM.
Trei dintre compușii chimici testați (EPS-165, MF-EPS-297 și MF-EPS-860), sintetizați sub coordonarea membrului corespondent, dr. hab. Fliur Macaev și dr. Eugenia Stângaci, au demonstrat o capacitate remarcabilă de inhibiție a creșterii fungilor în condiții in vitro. La o concentrație minimă de 0,0025%, acești derivați au avut o putere de inhibiție variind între:
- 10,9-35,8% pentru Fusarium culmorum-23/27
- 19,6-32,9% pentru Fusarium verticilloides-23/46
- 68,1-75,2% pentru Nigrospora maydis-23/04
Efectele au crescut proporțional cu concentrațiile mai mari ale substanțelor, ceea ce subliniază potențialul acestor compuși în dezvoltarea unor soluții eficiente împotriva bolilor fungice care afectează grâul comun.
Dr. Lucian Lupașcu, cercetător științific coordonator în lab. Sinteza Organică, a efectuat testările preliminare privind efectele antifungice ale compușilor asupra culturilor nepatogene, confirmând siguranța și eficacitatea acestora în context experimental.
Rezultatele studiului evidențiază utilizarea tulpinilor de fungi identificate ca model biologic în testarea compușilor antifungici, contribuind la îmbunătățirea măsurilor de protecție a culturilor agricole, cu impact direct asupra siguranței alimentare și sustenabilității agriculturii.
Dr. Maria Cocu, secretar științific