Act de implementare a tehnologiei de eliminare a ionilor de sulfură din apa subterană din or. Hîncești: un pas esențial în asigurarea calității apei potabile

21.11.2024

La 18 noiembrie 2024 Institutul de Chimie al USM a semnat cu S.A. ”Operator Regional Apă-Canal Hîncești” Actul de implementare a tehnologiei de eliminare a ionilor de sulfură (hidrogen sulfurat) din apa subterană din or. Hîncești, Republica Moldova. 
Procesul a fost precedat de o amplă activitate de cercetare, inițiată la 15 iulie 2024 prin prelevarea probelor de apă de la Stația de tratare nr. 2 din or. Hîncești. Scopul principal a fost realizarea analizelor chimice de laborator, în conformitate cu prevederile Acordului de colaborare încheiat la 27.05.2024 între Institutul de Chimie al USM și S.A. ”Operator Regional Apă-Canal Hîncești”. 
Analizele chimice au fost realizate în cadrul Laboratorului acreditat Chimia Apei a Institutului de Chimie al USM, sub coordonarea acad. Tudor Lupașcu și dr. Oleg Petuhov. Studiile au relevat, că indicii de calitate a apei prelevate, atât tratată cât și netratată, nu corespund normelor sanitare în vigoare pentru mai mulți parametri chimici: amoniac și ioni de amoniu, ioni de sodiu, fluoruri, hidrogen sulfurat și indicele de permanganat.
În urma acestor constatări, au fost formulate o serie de recomandări (procedee tehnologice) menite să înbunătățească calitatea apei:

  • Creșterea dozei de hipoclorit de sodiu pentru o dezinfecție mai eficientă;
  • Utilizarea filtrelor cu cărbune activat pentru reducerea contaminanților organici și anorganici;
  • Aplicarea unei tehnologii moderne de eliminare a fluorului.

Implementarea acestor măsuri ar permite atingerea standardelor de calitate prevăzute de STAS-ul "Apă potabilă", reducând semnificativ concentrațiile de hidrogen sulfurat, fluoruri, amoniac, ioni de amoniu și microorganisme patogene.
Cu toate acestea, implementarea completă a recomandărilor necesită resurse financiare substanțiale. Din cauza constrângerilor bugetare, S.A. "Operator Regional Apă-Canal Hîncești" a reușit să implementeze doar parțial recomandările propuse de Institutul de Chimie al USM. În pofida acestui fapt, semnarea actului reprezintă o promisiune pentru viitorul unui mediu sănătos și al unei ape potabile de calitate superioară.

Cercetările au fost realizate în laboratorul Chimia Apei, condus de către doamna Tatiana Mitina, în cadrul subprogramului cu titlul: ”Cercetări avansate în chimia computațională și ecologică, identificarea procedeelor tehnologice de tratare, formare a calității și cantității apelor (ECOAQUA) (cod: 010603)”, conducător: dr. habilitat Igor POVAR.

Dr. Maria Cocu, secretar științific