Institutul de Chimie. Retrospectivă, rezultate, personalități

Cu prilejul celebrării Zilei Științei, 
cu genericul „Știința – convergența dintre trecut, prezent și viitor”

10 noiembrie 2021

Institutul  de  Chimie  a  fost  fondat  în  anul  1959  în  baza  sectoarelor  de  Chimie  Organică,  Chimie  Anorganică şi  a  laboratorului  de  Chimie  Analitică  ale  filialei  Moldovenești  a  Academiei  de  Ştiinţe  a  URSS.

Baza direcţiilor ştiinţifice ale Institutului a fost pusă de cunoscuţii savanţi, membri ai Academiei de Științe, fondatori ai unor şcoli ştiinţifice în Republica Moldova: acad. Antonie Ablov (1905-1978) - şcoala de chimie a compuşilor coordinativi; acad. Gheorghe Lazurievski (1906-1987) - şcoala de chimie organică şi bioorganică, acad. Iurie Lealicov (1909-1976) - şcoala polarografică, organizator şi conducător al cercetărilor în domeniul metodelor fizico-chimice de analiză.

Ulterior s-au constituit școli ştiinţifice noi: сhimie cuantică – condusă de acad. Isaac Bersuker; сhimie organică, bioorganică, chimie a compuşilor naturali şi fiziologic activi - condusă de acad. Pavel Vlad (1936- 2017); сhimie a compuşilor coordinativi, macrociclici şi supramoleculari - condusă de acad. Nicolae Gărbălău (1931-2006); сhimie bioanorganică - condusă de acad. Constantin Turtă (1940-2015); chimie ecologică – condusă de acad. Gheorghe Duca; chimie a adsorbanţilor – condusă de către acad. Tudor Lupaşcu.

Scoli stiintifice

Pe parcursul a peste 60 de ani Institutul de Chimie şi-a desfăşurat activitatea sub conducerea distinşilor savanţi: acad. Antonie Ablov (1959-1961 și 1965- 1975); acad. Gheorghe Lazurievski (1961-1965); acad. Pavel Vlad (1975-1995); acad. Nicolae Gărbălău (1995- 2001); acad. Tudor Lupașcu (2001-2018) și dr. habilitat Aculina Arîcu (din a. 2019).

De-a lungul anilor, Institutul de Chimie a trecut prin mai multe reforme structurale și de cercetare. Actualmente, institutul include trei centre științifice:

  1. Centrul Chimie Fizică și Anorganică, condus de către dl. academician Gheorghe DUCA;
  2. Centrul Chimie Ecologică și Protecție a Mediului Ambiant, condus de către dl. academician Tudor LUPAȘCU;
  3. Centrul Chimie Organică Aplicată, condus de către dna dr. habilitat Aculina ARÎCU.
     

Potenţialul ştiinţific al Institutului de Chimie constituie: 100 cercetători ştiinţifici, inclusiv trei membri titulari ai AŞM, un membru corespondent, 11 doctori habilitaţi şi 46 doctori în științe.

Poza colectiva

Rezultate și elaborări

Rezultatele cercetărilor științifice efectuate în cadrul institutului sunt prezentate în peste 6600 de publicații științifice, inclusiv circa 120 monografii și selecții tematice, peste 300 de brevete de invenție și certificate de autor; peste 120 de elaborări tehnologice au fost implementate în economia națională.

Expozitie elaborari

Printre cele mai importante realizări ale institutului se evidențiază următoarele (http://ichem.md):

  • Descoperirea științifică întitulată „Efectul scindării de tunel a nivelelor energetice ale sistemelor poliatomice în stare de degenerare electronică”, care se referă la influenţa structurii electronice asupra configuraţiei nucleelor şi dinamicii acestora.
  • Aromatizanți (compoziții aromatice) și sosuri pentru industria tutunului, care permit obținerea produselor de tutun de înaltă calitate, cu o aromă intensă, gust fin și plăcut. Compozițiile aromatice au fost implementate la Combinatul de Tutun (SA Tutun-CTC, Chișinău, R. Moldova).
  • Compoziții noi pentru tencuirea suprafețelor clădirilor, obținute în baza materiei prime locale (gips, var, făină de calcar și alte trei micro-componente) și implementate la SA Monolit (R. Moldova).
  • Tehnologia de producere a cărbunilor activi din materie primă locală (lemn, coajă de nuci, sâmburi  de piersici, prune și caise) a fost implementată la SRL Ecosorbent (or. Ștefan-Vodă, R. Moldova).
  • Tehnologia ecologică pentru reciclarea deșeurilor din mase plastice (prelucrarea integrală a deșeurilor din plastic prin procedee mecanico-chimice, cu obținerea de noi produse) a fost implementată la SRL UISPAC (or. Chișinău, R. Moldova).
  • Tehnologia de utilizare a deșeurilor din industria de prelucrare a sticlei, care constă în utilizarea sedimentelor formate după neutralizarea deșeurilor, a fost implementată la SRL Luxochim (R. Moldova).
  • Procesul tehnologic de izolare a glaucinei din planta medicinală Glaucium Flavium Grantz a fost implementată la SRL Labormed (R. Moldova).
  • Tehnologia de producere a cărămizilor presate pe bază de ciment Portland și materiale minerale locale a fost implementată la SRL Odgon (or. Basarabeasca, R. Moldova).
  • Tehnologia de prelucrare a nămolurilor organice într-un produs ecologic pentru agricultură a fost implementată la SA Apă-Canal (or. Chișinău, R. Moldova).
  • Tehnologia pentru tratarea / potabilizarea apelor subterane a fost implementată la Fabrica de Panificație (or. Tiraspol, R. Moldova).
  • Tehnologia de tratare a apelor subterane pentru îndepărtarea ionilor de fier, mangan bivalent, substanțe humice, hidrogen sulfurat și sulfuri, testată in situ la Sculeni (Ungheni, R. Moldova) și Hîncești (R. Moldova).
  • Catalizatori pentru solidificarea rășinilor epoxidice, pe baza compușilor polinucleari de crom, care permit obținerea de materiale dielectrice cu parametri optimi pentru microelectronică, implementați la Fabrica Moldavizolit (or. Tiraspol, R. Moldova).
  • Catalizatori pentru colorarea țesăturilor din bumbac prin metoda de baie, obținuți în baza compușilor coordinativi, asigură economisirea energiei, totodată culoarea țesăturilor este intensă și stabilă. Catalizatorii au fost implementați la Fabrica de Textile din Tiraspol SRL Tira-Tex (or.  Tiraspol,  R.  Moldova),  precum și la Fabricile Textile  din  străinătate:  or.  Moscova, or. Ivanovo, or. Kalinin (acum or. Tver) și or. Yartsevo (Federația Rusă), or. Ternopol (acum or. Ternopil, Ucraina).
  • Catalizatori selectivi pentru obținerea Juglonei, ce au permis dezvoltarea unei tehnologii simplificate, nonpoluante și mai puțin costisitoare. Metoda a fost implementată la Uzina Biochimică (or. Ungheni, R. Moldova) și poate fi aplicată pentru prepararea medicamentelor antiseptice (Nucina).
  • Juglona a fost propusă în calitate de conservant activ pentru băuturile răcoritoare și a fost introdusă în ciclul de producție la Fabrica de Bere din Ostankino (or. Moscova, Federația Rusă).
  • Catalizatori - stabilizatori pentru compoziții de poliuretan. Substanțele KDMF-1 și KDFF-9 propuse în compozițiile poliuretanice îndeplinesc simultan funcția de catalizator și stabilizator, nu poartă un caracter selectiv pronunțat, în același timp îmbunătățind calitățile compoziției poliuretanice, viabilitatea compoziției, caracteristicile fizico- mecanice și de aderență, cresc rezistența compoziției împotriva distrugerii termo-oxidative. Catalizatorii prezintă interes pentru industria chimică din Federația Rusă, România, Ucraina, etc.
  • Preparatul Enoxil-A poate fi utilizat pentru sporirea rezistenței plantelor împotriva putregaiului  rădăcinii și putregaiului cenușiu, a fost testat pe terenuri experimentale la Institutul de Cercetare pentru Culturi de Cîmp „Selecția” și la Institutul Național pentru Viticultură și Vinificație.
  • Preparatul Enoxil-M poate fi utilizat pentru tratamentul împotriva bacteriilor și ciupercilor în procesul de regenerare a rănilor termice, fizice și chimice, cât și în tratamentul rănilor postoperatorii.  Pe baza preparatului Enoxil-M au fost obținute medicamente produse la SA Farmaco și testate în patru clinici republicane din Chișinău (Dispensarul Dermato- Venerologic, Institutul Oncologic, Spitalul Republican pentru copii „E. Coțaga”, Centrul Republican de Leziuni Termice) (R. Moldova)
  • Preparatele dentare Fenglicol și Fencarin, obținute din fenicul utilizând ca ingrediente uleiul de eucalipt, glicerină, etc. Preparatele sunt utile în tratarea gingivitei, parodontitei și altor afecțiuni inflamatorii ale cavității bucale. Preparatele au trecut testele preclinice în Laboratorul de Evaluare Preclinică și Clinică a Medicamentelor din Centrul Medical și Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (Republica Moldova).
  • Preparatul Salvit-1 - poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor legate de sistemul locomotor și osos periferic (radiculită, osteochondroză, etc.). Salvit-1 reprezintă o masă vegetală de Salvia, care poate fi atribuit preparatelor  medicinale  ecologice.  Salvit-1  a trecut testele preclinice în Laboratorul de Evaluare Preclinică și Clinică a Medicamentelor din Centrul Medical al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Spitalul Clinic din or. Tiraspol (Republica Moldova).
  • Preparatul Mobipan - agent antihipertensiv destinat pentru tratarea bolilor cardiovasculare, care a trecut testele preclinice în Laboratorul de Evaluare Preclinică și Clinică a Medicamentelor din Centrul Medical al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (Republica Moldova).
  • Noi compuși de origine naturală și sintetică cu proprietăți antituberculoză, derivați ai calconelor, triazolului, oxodiazolului și β-carbolinelor, care au trecut testele preclinice în Laboratorul de Evaluare Preclinică și Clinică a Medicamentelor din Centrul Medical al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Laboratorul de Microbiologie și Morfologie al Institutului de Ftiziopneumologie (Republica Moldova), Departamentul de Chimie Farmaceutică, Universitatea Aristotel din Salonic (Grecia), Universitatea John Moores din Liverpool, (Marea Britanie), Institutul de Chimie Biomedicală, Academia Rusă de Științe Medicale (Moscova, Rusia), Institutul de Farmacologie, Academia Rusă de Științe Medicale, (Moscova, Rusia), Institutul Sudic de Cercetări (Birmingham, AL, SUA), Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Departamentul de Farmacologie și Farmacie Clinică (București, România). Au fost elaborate forme farmaceutice pentru acești compuși; a fost testată toxicitatea acută și cronică și biodisponibilitatea.
  • Preparatul Gajazot cu proprietăți de anticloroză pentru viță de vie și pomi fructiferi. Tratarea viilor, afectate de cloroză, cu acest preparat restabilește complet potențialul lor de producție.
  • Preparatul Virinil - stimulator de creștere pentru altoirea viței de vie, trandafirilor și înrădăcinarea tufelor de căpșună. Preparatul Virinil a fost implementat la SA Codru Nord (Bălți, R. Moldova).
  • Preparatele Coditiaz, Cobamid, Compozit, Conimid, Trifenamid cu proprietăți de stimulatori de creștere a plantelor de cultură.
  • Preparatele Trifeden și Difecoden - stimulatori și regulatori ai creșterii, dezvoltării și productivității porumbului.
  • Preparatul Propiconazol (Tilt) cu proprietăți antifungice, care poate fi utilizat împotriva afecțiunilor fungice la cereale.
  • Preparatul Decametrin cu proprietăți antiinsecticide, care poate fi utilizat pentru protecția plantelor agricole și animalelor împotriva insectelor.
  • Preparatul Codiclogu, noul preparat anticoccidioză distruge practic coccisul la iepuri. Poate fi utilizat pentru profilaxia și tratamentul animalelor împotriva paraziților intercelulari intestinali.
  • Preparatul Codimez, prezintă activitate terapeutică majoră la animalele otrăvite cu pesticide; astfel de preparate nu sunt cunoscute.
  • Preparatul Chetizal este un preparat sintetic psihotrop din grupul antidepresanților.
  • Preparatul Setremed cu proprietăți anticancerigene este eficient împotriva tumorilor cervicale, melanomului B-15, tumorii pulmonare Luis și altele. Preparatul a trecut cu succes prima etapă de testare clinică în centrele oncologice din Republica Moldova și Federația Rusă și a fost propus pentru a doua etapă de testare clinică în Institutul Oncologic al Republicii Moldova.


În ultimii cinci ani Institutul de Chimie a organizat un şir de conferinţe internaţionale și mese rotunde. Cele mai importante dintre acestea sunt:

  1. A XVIII-a Conferinţă Internaţională “Metode Fizice în Chimia Coordinativă și Supramoleculară” dedicată memoriei acad. C. Turtă și mem. cor. M. Revenco (8 – 9 octombrie 2015);
  2. Conferința Internațională “Chimia Ecologică și Chimia Mediului″, ediția a VI-a, (2-3 martie 2017);
  3. A IV-a Conferinţă de Analiză Termică și Calorimetrie din Europa Centrală și de Est (28-31 august 2017);
  4. Târgul Internaţional de Invenții şi Idei Practice, ediţia a VIII-a (or. Ungheni, 10-12 noiembrie 2017) (coorganizator);
  5. Conferinţa Internaţională „Realizări și perspective în domeniul chimiei contemporane” dedicată aniversării a 60 de ani de la fondarea Institutului de Chimie (9-11 octombrie 2019).
     

La aceste evenimente au participat cercetători din România, Rusia, Belarus, Italia, Germania, Polonia, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Ucraina, SUA, etc.

Începând cu anul 2006, Institutul de Chimie editează revista științifică de circulație internațională (cu acces deschis) CHEMISTRY JOURNAL OF MOLDOVA. General, Industrial and Ecological Chemistry, în limba engleză, cu periodicitatea de două numere pe an. ChemJMold este indexată în bazele de date Emerging Source Citation Index (o nouă ediție a Web of Science lansată din 2015 de Thomson Reuters și actual de Clarivate Analytics) și SCOPUS al Elsevier (http://www.cjm.asm.md/).

Revista CJM