- 195
La 30 iunie 2023 Institutul de Chimie al USM a semnat actul de implementare a unei scheme tehnologice pentru preepurarea apelor uzate industriale parvenite de la întreprinderea S.C. ”Sandriliona” SRL din or. Ialoveni.
În cadrul S.C. ”Sandriliona” SRL a fost montată și implementată o instalație de preepurare a apelor uzate industriale parvenite de la producția de produse lactate și înghețată. Instalația a fost elaborată și recomandată de către ”Euromarket” SRL din or. Iași, România și are la bază procesul de preepurare prin flotare cu pre-tratare chimică, având scopul de a elimina eficient grăsimile, materiile în suspensie și alți poluanți specifici producției lactate.
În rezultatul cercetărilor efectuate de către un grup de cercetători științifici din laboratorul Metode Fizico-Chimice de Cercetare și Analiză (cerc. șt. Alexandru Vișnevschi, dr. Petru Spătaru, cerc. șt. Boris Pintilie, cerc. șt. Oxana Spînu), realizate în cadrul proiectului din Programul de stat (2020-2023) cu titlul: ”Studiul și gestionarea surselor de poluare pentru elaborarea recomandărilor de implementare a măsurilor de reducere a impactului negativ asupra mediului și sănătății populației (cifrul: 20.80009.7007.20)”, condus de dr. habilitat Igor Povar, a fost elaborată o recomandare privind eficientizarea schemei tehnologice de pre-tratare chimică a apelor uzate, în vederea eliminării substanțelor flotante generate de producția întreprinderii S.C. ”Sandriliona” SRL.
Rezultatele testărilor industriale au demonstrat că schema tehnologică propusă permite o reducere mai mare a poluanților din apele uzate în comparație cu rata propusă de producătorul echipamentului și tehnologiei ”Euromarket” SRL, în special în ceea ce privește consumul chimic și biochimic de oxigen.
Implementarea schemei tehnologice propuse a condus la o reducere semnificativă a costurilor operaționale a reagenților chimici de coagulare-floculare în comparație cu propunerea producătorului de echipament și tehnologie ”Euromarket” SRL.
Costurile au fost reduse de la 1898 lei/zi la 506 lei/zi, ceea ce constituie o economie efectivă de 508 mii lei pe an.
Dr. Maria Cocu, secretar științific