Proiect internațional obținut în cadrul Programului ORIZONT EUROPA

09.06.2023

Recent, Comisia Europeană a anunțat rezultatele competiției propunerilor de proiecte din cadrul Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), din 2022 , apelul pentru schimb de personal.

Conform rezultatelor, Comisia Europeană va finanța cu 77,5 milioane EUR un total de 73 de proiecte (dintre cele 193 de propuneri de proiecte) care promovează cooperarea dintre organizațiile academice și non-academice din UE și din întreaga lume pentru a stimula inovarea și transferul de cunoștințe.

Printre cele 73 de proiecte câștigătoare se găsește și proiectul nr. 101131382 — CLEANWATER (Multifunctional sustainable adsorbents for water treatment assisted with plasma technologies and for health protection from xenobiotics) din Apelul: HORIZON-MSCA-2022-SE-01, coordonator prof. Joaquin SILVESTRE ALBERO (Spania), care a obținut un scor de 91% din 100%.

Proiectul CLEANWATER întrunește în consorțiu din 13 organizații (institute de cercetare, universități și IMM-uri) din 9 țări (Spania, Marea Britanie, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, Polonia, Ucraina, Kazahstan, Mexic).

Republica Moldova este reprezentată de o echipă de cercetători de la Institutul de Chimie al USM; conducător al echipei – Dr., conf. cerc. Raisa NASTAS; membrii echipei: Acad., dr. habilitat, prof. Tudor LUPAȘCU; Dr., conf. cerc. Oleg PETUHOV; Dr., conf. cerc. Nina ȚÎMBALIUC; Dr. Irina CEBAN (GÎNSARI), cerc. șt. Tatiana MITINA; cerc. șt. Elena CULIGHIN; cerc. șt. Silvia CIBOTARU; inginer Mihaela BUGA; inginer Eugenia MORARU.

Din bugetul total al proiectului de cca. 1200000 Euro, 128000 revin Institutului de Chimie al USM.

Obiectivul principal al proiectului CLEANWATER este proiectarea și elaborarea adsorbanților multicomponenți, obținuți prin combinarea de materiale sigure (de exemplu, cărbuni activi, zeoliți, pectine, și altele) capabile să elimine acești contaminanți din apa potabilă, simultan (single pot) sau în combinație cu plasmă rece pentru distrugerea completă a acestora. Mai mult, acest sorbant va fi modificat corespunzător pentru a fi aplicat ca un supliment alimentar în eliminarea din corpul uman a acestor specii odată asimilate în organism.

Prin schimburile de personal, organizațiile pot forma parteneriate internaționale cu alte organizații de top, pot consolida colaborările pe termen lung și își pot crește capacitățile pentru a testa idei noi și a dezvolta noi produse, servicii și procese.